Aanstaande zaterdag scheepsdoop voor nieuwe politieboot in Maastricht

woensdag 17 mei 2017

Maastricht - De politie van Maastricht krijgt een nieuwe boot. De oude boot, die nog vaak te zien is in de trailers van de televisieserie ‘Flikken Maastricht’, wordt na 18 jaar uit de vaart genomen en vervangen door een nieuwere, snellere en beter uitgeruste versie.

De nieuwe boot wordt op zaterdag 20 mei om 13:00 uur officieel in gebruik genomen in Jachthaven Maastricht Marina aan de Hoge Weerd 20 in Maastricht (bij kasteel Hoogenweerth), en worden gedoopt door de burgemeester van Maastricht, mevrouw A. Penn-te Strake, samen met burgemeester D. Akkermans van de gemeente Eijsden-Magraten.

De scheepsdoop is een oud gebruik om een nieuw schip –alvorens het in gebruik te nemen- te dopen en feestelijk te water te laten. Een schip moet altijd gedoopt worden door een vrouw. Een schip dat niet met een openspattende fles champagne te water wordt gelaten, zal volgens de mythe haar gehele levensduur rampspoed ondervinden.

Een en ander zal worden omkleed met een drankje en er bestaat de mogelijkheid voor de aanwezigen om met de nieuwe politieboot of met een boot van Rijkswaterstaat een tochtje te maken op de Maas. Naast de genodigden zijn ook belangstellenden van harte welkom om deze korte plechtigheid bij te wonen.

De nieuwe P80

De nieuwe boot, die een lengte heeft van 6,9 meter met een diepgang van 0,90 meter zodat ook in ondiep water kan worden gevaren, is uitgerust met een 225 PK buitenboordmotor en kan een topsnelheid halen van maar liefst 80 km per uur. Het vaartuig is zeer wendbaar en veilig en is voorzien van de laatste technisch snufjes.

Het water-bewakingsgebied

De politie in Maastricht heeft al sinds 1992 een eigen vaartuig waarmee ze surveilleert op de Maas tussen Eijsden en Born en alle neven wateren, in totaal 4,5 miljoen m2 wateroppervlakte. Het gebied omvat onder andere twee industriehavens, negen jachthavens en ruim 100 woonboten. Aan de oevers zijn ook diverse natuurgebieden gevestigd zoals de Eijsderbeemden en de Lage- en Hooge Weerd die in de watersurveillance worden meegenomen. Sinds de nieuwe binnenvaartsluis in Ternaaien (B) in gebruik is genomen varen regelmatig grote binnenvaartschepen met een lengte van >175 meter op de Maas. Ook deze schepen worden regelmatig gecontroleerd.

Politietaak op en langs het water

De politie ziet op het water onder meer toe op naleving van regelgeving voor waterrecreanten, pleziervaart, milieu en visserij en alcoholgebruik . Regelmatig vinden controleacties plaats waarin medewerkers van Rijkswaterstaat, provincie Limburg (groene brigade), jachtopzieners en Belgische politiediensten participeren.

bron: politie.nl | Categorie: verkeersdelict


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Noorbeek | 112 alarmeringen Noorbeek | Goedkoop Tanken in Noorbeek | Supermarkten in Noorbeek | Weerbericht Noorbeek